Академично етноложко сдружение (АЕС) представя фото изложбата “EU2 - и това е Европа”. Инициативата е част от проекта на АЕС „Нека всички разберат (за) другостта” по повод обявяването на 2007 г. за Европейска година на равните възможности за всички.


 

Как да се прекръстя? И си викам – как да вдигна ръка и да се прекръстя? Като само една ръчичка имам здрава и ако направя нещо, имам чувство, че нещо ще ми се случи. Така си помислих. А майка: „Не е така!”, макар че е дъщеря на ходжа. И ми обясни, че на едното рамо бил единия ангел, на другото – друг – и само това помня. Не е било нищо лошо това да се прекръстиш. Добре, ама аз не съм знаела. Зьомни ма, зьомни момнеле, Я имам мерак на тебе, я има севдьо на тебе. Как да та зьомна юначе, га немаш къща градена. Къде щим да летуваме? Къде щим да зимуваме? Лете щим да летуваме в равноно дворе широко. Зиме щим да зимуваме В чостана гора зелена.

 


Новото ми име, байтошовото име ми е Младен. А иначе ми е старото име Мехмед. Четвърти клас само съм учил. Четвърти клас, не, а четвърто отделение. И кога отидох войник, ме изкараха на…имаше инспекторски прегледи, ми се пада въпрос, в целия свет кои са секретари на комунистическата партия. Аз ги изброих всичките: на Америка, на Англия, на Германия, на Канада на кутрини държави. Знам ги, помня ги. Много съм и паметлив аз. Я ако имаше баща ми възможност да ме учи, щях да бъда министър. А баща ми вика: „Аз немам средства да те издържам тебе. Ще помагаш с овцете.” И така стана.
« обратно »